Plávajúce ostrovy s kávovou bábovkou

  • Počet osôb4
  • ObtiažnosťStredne ťažké
  • Doba prípravy
  • Doba varenia

Prísady

  • 500 ml mlieka
  • 120 g cukru
  • 5 vaječných žĺtkov
  • 30 ml ristretta
  • 100 g zmesi orieškov: lieskové oriešky, mandle, vlašské orechy
  • 30 g práškového cukru
  • 8 vaječných bielkov
  • 160 g cukru
  • 100 g cukru na karamel
  • 100 ml kávy

Príprava

  • Príprava vanilkovej omáčky crème anglaise: V panvici priveďte mlieko do varu. V mise rozšľahajte metlou vaječné žĺtka s cukrom, až kým nezískate svetlú a krémovú konzistenciu. Následne pridajte ristretto. Pridajte vriace mlieko, priebežne miešajte. Zmes dajte na panvicu a varte, miešajte špachtľou, kým nebude špachtľa obalená zmesou. Krém sa nesmie variť. Odložte do chladničky.
  • Príprava karamelovej moky: Na panvici varte cukor s 2 lyžičkami vody, kým nezískate poriadny karamel. Nenechajte karamel variť kávou, znížte teplotu. Dajte na jednu stranu.
  • Príprava plávajúcich ostrovov: v mise našľahajte vaječné bielka na veľmi tuhé kopčeky s troškou soli a cukru. Polkruhové misy naplňte bielkami, prikryte potravinovou fóliou a varte asi 5 minút vo vodnom kúpeli. Nechajte vychladnúť a vyberte vopred.
  • Príprava: na hrubo nasekajte orechy, posypte práškovým cukrom a karamelizujte. Crème anglaise prelejte do misy alebo pohára, opatrne položte plávajúci ostrov navrch, posypte sekanými orechmi a cez ne nalejte karamelovú moku. Podávajte dobre vychladené.

Tipy

Karamel vyrobíte rozpustením cukru na panvici na strednom ohni, za stáleho miešania. Po rozpustení cukru prestaňte miešať, zvýšte teplotu a priveďte sirup k varu, kým nezíska zlatohnedú farbu.