Prísady
- 500 ml mlieka
- 120 g cukru
- 5 vaječných žĺtkov
- 30 ml ristretta
- 100 g zmesi orieškov: lieskové oriešky, mandle, vlašské orechy
- 30 g práškového cukru
- 8 vaječných bielkov
- 160 g cukru
- 100 g cukru na karamel
- 100 ml kávy
Príprava
- Príprava vanilkovej omáčky crème anglaise: V panvici priveďte mlieko do varu. V mise rozšľahajte metlou vaječné žĺtka s cukrom, až kým nezískate svetlú a krémovú konzistenciu. Následne pridajte ristretto. Pridajte vriace mlieko, priebežne miešajte. Zmes dajte na panvicu a varte, miešajte špachtľou, kým nebude špachtľa obalená zmesou. Krém sa nesmie variť. Odložte do chladničky.
- Príprava karamelovej moky: Na panvici varte cukor s 2 lyžičkami vody, kým nezískate poriadny karamel. Nenechajte karamel variť kávou, znížte teplotu. Dajte na jednu stranu.
- Príprava plávajúcich ostrovov: v mise našľahajte vaječné bielka na veľmi tuhé kopčeky s troškou soli a cukru. Polkruhové misy naplňte bielkami, prikryte potravinovou fóliou a varte asi 5 minút vo vodnom kúpeli. Nechajte vychladnúť a vyberte vopred.
- Príprava: na hrubo nasekajte orechy, posypte práškovým cukrom a karamelizujte. Crème anglaise prelejte do misy alebo pohára, opatrne položte plávajúci ostrov navrch, posypte sekanými orechmi a cez ne nalejte karamelovú moku. Podávajte dobre vychladené.
Tipy
Karamel vyrobíte rozpustením cukru na panvici na strednom ohni, za stáleho miešania. Po rozpustení cukru prestaňte miešať, zvýšte teplotu a priveďte sirup k varu, kým nezíska zlatohnedú farbu.