Dusené čakankové tatiny s kávou a pomarančovou kôrou

  • Počet osôb4
  • ObtiažnosťĽahké
  • Doba prípravy
  • Doba varenia

Prísady

  • 6 belgických čakaniek
  • 150 ml kávy
  • 1 pomaranč bez chemického ošetrenia
  • 1 lyžička medu s pomarančovou príchuťou
  • 20 g masla
  • lístkové cesto (1 rolka)
  • soľ a čerstvo namleté korenie

Príprava

  • Odstráňte vonkajšie listy čakanky, rozkrojte ich na polovicu.
  • Na soté panvici rozpusťte lyžicu masla, položte čakanky rozkrojenou časťou na maslo a pridajte korenie so soľou. Pridajte med a nechajte jemne skaramelizovať.
  • Ďalej pridajte pomarančovú kôru a deglazujte s kávou. Soté panvicu prikryte papierom na pečenie a nechajte približne 15 minút dusiť pri miernej teplote. Čakanky musia byť mäkké.
  • Rozvaľkajte lístkové cesto a vykrojte štyri kruhy s priemerom 10 až 12 cm, v závislosti od veľkosti vašich foriem.
  • Vložte čakanky do foriem, prikryte ich lístkovým cestom, do cesta spravte otvor a vložte do rúry. Prikryte listom papiera na pečenie, aby lístkové cesto nenapuchlo.
  • Pečte v rúre pri teplote 180 °C zhruba 10 až 15 minút. Vyberte z formičiek a podávajte so šalátom a vajcom na mäkko alebo ako prílohu k rybám.