Prísady
- 6 belgických čakaniek
- 150 ml kávy
- 1 pomaranč bez chemického ošetrenia
- 1 lyžička medu s pomarančovou príchuťou
- 20 g masla
- lístkové cesto (1 rolka)
- soľ a čerstvo namleté korenie
Príprava
- Odstráňte vonkajšie listy čakanky, rozkrojte ich na polovicu.
- Na soté panvici rozpusťte lyžicu masla, položte čakanky rozkrojenou časťou na maslo a pridajte korenie so soľou. Pridajte med a nechajte jemne skaramelizovať.
- Ďalej pridajte pomarančovú kôru a deglazujte s kávou. Soté panvicu prikryte papierom na pečenie a nechajte približne 15 minút dusiť pri miernej teplote. Čakanky musia byť mäkké.
- Rozvaľkajte lístkové cesto a vykrojte štyri kruhy s priemerom 10 až 12 cm, v závislosti od veľkosti vašich foriem.
- Vložte čakanky do foriem, prikryte ich lístkovým cestom, do cesta spravte otvor a vložte do rúry. Prikryte listom papiera na pečenie, aby lístkové cesto nenapuchlo.
- Pečte v rúre pri teplote 180 °C zhruba 10 až 15 minút. Vyberte z formičiek a podávajte so šalátom a vajcom na mäkko alebo ako prílohu k rybám.